Keti Koti 2022

Herdenking, feestelijke viering en goede gesprekken Koningskerk, Oswaldstraat 1, Amsterdam-Watergraafsmeer

Vrijdagochtend 1 juli 2022 10.30 uur – 12.30 uur

Het onrecht in het trans-Atlantische slavernijverleden en de traumatische doorwerking ervan tot op de dag van vandaag verwerken we samen, zwart en wit. In deze voor iedereen toegankelijke kerkdienst putten we daartoe hoop en geloof uit de bijbel en uit Surinaamse, Antilliaanse en Nederlandse liederen.
We herdenken, vieren, eten en praten met elkaar.

Wij nodigen u van harte uit voor deze kerkdienst.
Uw aanmelding stellen wij op prijs, via slavernijverleden@gmail.com

Initiatiefnemer: Werkgroep Heilzame Verwerking Slavernijverleden voor ‘wit’ en ‘zwart’.
Organisatoren:
-Evangelische Broedergemeente Amsterdam Stad en Flevoland -Evangelisch-Lutherse gemeente Amsterdam,

-Protestantse Kerk Amsterdam – Muiderkerk Informatie: ds Clifton Walker, 06 1288960

Wan switi Manspasi!


Tentoonstelling ‘Slavernijverleden en kerken in Nederland’ in de Catharijnekerk

In juni is de reizende tentoonstelling ‘Slavernijverleden in kerken te zien in de Catharijnekerk. Doel van de tentoonstelling is het slavernijverleden bespreekbaar te maken in kerkelijke gemeenten en vervolgens zoeken naar een ‘heilzame verwerking’ ervan.

Reizende tentoonstelling ‘Slavernijverleden en kerken in Nederland’ in juni te zien in de Catharijnekerk
Dit jaar vieren we in Brielle 450 jaar ‘eersteling der vrijheid’. Het jaar 1572 laat zien – alleen al door de moord op de 19 geestelijken – dat vrijheid voor de één onvrijheid voor de ander kan betekenen. Vrijheid vraagt ook om aandacht voor verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid. Met als doel vastgeroeste denkpatronen, verbeeldingen en houdingen te veranderen, reist de tentoonstelling ‘Slavernijverleden en kerken in Nederland’ (over de rol van kerken bij het slavernijverleden) door Nederland. Van zondag 5 tot en met zondag 26 juni zal de tentoonstelling in de Catharijnekerk te zien zijn.
De tentoonstelling is een initiatief van de werkgroep ‘heilzame verwerking van het slavernijverleden’ in samenwerking met de Protestantse Theologische Universiteit (PThU). 

Reizende tentoonstelling
Bij de opening van de tentoonstelling op de eerste locatie gaf ds. Marco Batenburg, preses van de generale synode, aan blij te zijn met deze tentoonstelling. “Het is van groot belang om ons verleden eerlijk onder ogen te zien. Te lang is voorbij geleefd aan deze donkere geschiedenis, als iets van ooit en van toen. Maar nog steeds zijn er allerlei vormen van slavernij in deze wereld. Nog steeds worden mensen tot bezit gemaakt. Daarom zijn we ook zo blij dat deze tentoonstelling door het land gaat reizen.

Ik hoop dat deze in kerkelijke gemeenten leidt tot bewustwording van en gesprek over het verleden, en aan vormen van heling en werkelijke ontmoeting.”

Slavernijverleden bespreekbaar maken
De tentoonstelling is onderdeel van een serie activiteiten die de werkgroep ‘heilzame verwerking van het slavernijverleden’ organiseert. De werkgroep, een initiatief van onder meer de Lutherse Kerk in Amsterdam en inmiddels ook andere Amsterdamse protestantse gemeenten, wil het thema slavernijverleden bespreekbaar maken in kerkelijke gemeenten, en vervolgens zoeken naar een ‘heilzame verwerking’ ervan. Een ander doel van de werkgroep, lobbyen voor academisch onderzoek naar de betrokkenheid van (protestantse) kerken bij het koloniale verleden, is inmiddels bereikt. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door de PThU en de VU, in samenwerking met de Protestantse Kerk.

De tentoonstelling is vormgegeven door Vincent van Velsen. Van Velsen is kunsthistoricus, onderzoeker en curator met een achtergrond in kunst -en architectuurgeschiedenis. Van Velsen was ook de curator van de tentoonstelling ‘kerken en slavernij’ in het Luther Museum Amsterdam.

Opening op zondagmorgen 5 juni
De tentoonstelling is vanaf begin juni tot en met 26 juni te zien zijn in de Sint- Catharijnekerk. Op zondagmorgen 5 juni is na de morgendienst rond 11.30 uur de opening geweest en nog te zien op www.protestantsegemeentebrielle.nl.

Tentoonstelling 'Slavernijverleden en kerken in Nederland' in de Catharijnekerk

Reizende Tentoonstelling ‘Heilzame Verwerking Slavernij Erfenis’ in de WESTERKERK Amsterdam

WESTERKERK – PRINSENGRACHT 281 – AMSTERDAM

Reizende tentoonstelling ‘Heilzame verwerking slavernijverleden’
In aanloop naar de herdenking van 150 jaar afschaffing van de slavernij in 2023 reist een kleine expositie langs verschillende kerken. Van 19 maart tot 8 april 2022 is de expositie in de Westerkerk te bezichtigen. Rond de expositie worden lezingen en ontmoetingen georganiseerd.
De tentoonstelling wordt geopend op zaterdag 19 maart om 16.00 uur. M.m.v. leden van de werkgroep “Heilzame verwerking van het slavernijverleden”, Farida Merville (zang) en ds. Herman Koetsveld (opgave graag via).
Klik hier voor de flyer met meer informatie.

Gezien het feit dat in de 17e eeuw in de Westerkerk mensen begraven werden die betrokken waren bij slavenhandel is de kerk daarvoor een betekenisvolle plek.
Een van de doelstellingen van de expositie is, het gesprek over het slavernijverleden te bevorderen en dat er heilzame ontmoetingen plaatsvinden.

PROGRAMMA:

BEZICHTIGING EXPOSITIE:

maandag 22 maart t/m vrijdag 8 april

op de maandagen, donderdagen en vrijdagen van 11.00-15.00 uur. Voor meer openingstijden zie westerkerk.nl

ACTIVITEITEN:

zaterdag 19 maart – 16.00 uur
De jongen op het orgelluik – Opening expositie
Met o.a. leden van de werkgroep “Heilzame verwerking van het slavernijverleden” Farida Merville (zang) en ds. Herman Koetsveld, predikant Westerkerk
Opgave graag via info@westerkerk.nl

dinsdag 22 maart – 20.00-22.00 uur
De erfenis van het slavernijverleden – Lezing door prof. Humphrey Lamur – ontmoeting – gesprek

Opentafel-ontmoetingen
22 en 23 maart (11.00 uur), 29 maart (14.00 en 19.30 uur), 30 maart (14.00 uur), 4 april (19.30 uur), 5 april (11.00 uur), 6 april (14.00 uur)
Wees welkom – individueel of als groep – om het bekijken van de expositie te combineren met een gesprek: informatie en opgave via 

Site gebouwd met WordPress.com.