Kerk en slavernij… Een heilzame gewaarwording

Luther Museum Amsterdam vanaf 1 november

In het Luther Museum Amsterdam (LMA), is vanaf zondag 1 november een expositie te zien die de geladen geschiedenis van slavernij en de rol van de kerken in beeld brengt.

In 2013 sprak de Raad van Kerken in Nederland over de schuld van kerken bij het “in stand houden en (ook theologisch) legitimeren van de slavenhandel” en benoemde dit als “een vorm van onrecht, die doorwerkt tot in de huidige generatie toe, waar een deel van onze samenleving is gebouwd op misbruik van anderen.”

Door middel van een tentoonstelling willen nu enkele kerken (De Evangelisch-Lutherse Kerk en de Evangelische Broedergemeente) samen met het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en erfenis (NiNsee) een bijdrage leveren aan gemeenschappelijke kennisverwerving over het slavernijverleden en de rol van de kerk daarin in het bijzonder. Daarnaast gaat het erom verdere stappen te zetten in het proces van heilzame verwerking van dat verleden.

De tentoonstelling en een begeleidend activiteitenprogramma werken dit uit aan de hand van breuklijnen in het zelfbeeld van ‘zwart’ en ‘wit’, waarin de erfenis van de slavernij tot vandaag doorwerkt.

Te zien tot 25 november in het LMA, Nieuwe Keizersgracht 570. In verband met de coronamaatregelen moeten tickets van tevoren gereserveerd worden.

Inhoudelijk contact en informatie via slavernijverleden@gmail.com

www.slavernijerfenis.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Site gebouwd met WordPress.com.